Gitaarcirkel

Leiderdorp

Januari 2013

De workshop arrangeren voor gitaar o.l.v. Peter Constant was zeer onderhoudend te noemen. Aan de hand van vragen van de deelnemers wist Peter meer helderheid te geven  over dit onderwerp. Vooraf een luister voorbeeld wat duidelijk maakte dat het origineel altijd  het uitgangspunt zou moeten zijn voor het arrangeren of bewerken van een stuk. Het geeft informatie over de bezetting, de spanning en sfeer binnen een stuk. Dit zou je waar mogelijk graag terug willen horen in een arrangement.

Hij gaf ons m.b.v. de computer inzicht hoe met  computer programma’s zelf te arrangeren en wat de mogelijkheden zijn van zo’n programma, b.v met Finale (Guitar) of Sibelius.  Na het invoeren van het materiaal kan  je het stuk makkelijk terug luisteren, transponeren naar een andere toonsoort maar vooral geschikt maken voor de gitaar zodat het een passend en speelbaar arrangement wordt.

Zelf heeft Peter enkele stukken voorgespeeld. Vooraf gaf hij toelichting over de stukken. De achtergrond informatie zoals herkomst, hoe het is ontstaan en de bewerking maakte uiteindelijk dat je anders naar de stukken luistert en ook meer tot je kan nemen. Het laat de muziek meer tot leven komen.

We sloten af met het samen spelen het stuk Pica Pica, een bewerking voor 4 gitaren in een arrangement van Hirakura. Hiervan heeft Peter ook een eigen compositie voor solo gitaar gemaakt.

Het was een geslaagde zondag middag.

(placeholder)

©gitaarcirkel Leiderdorp | Diana Belfor